Czwartek, 25 kwietnia 2024 r.

Autor: OM NSZZ Solidarność PPP   Data: 2018-08-28
Solidarność 1980-1989 Polska droga do wolności
Zachęcamy do zakupu książki Ryszarda Terleckiego "Solidarność 1980-1989 Polska droga do wolności".

Lata osiemdziesiąte XX wieku to najważniejsza dekada w dziejach współczesnej Polski. To właśnie wtedy doszło do wielkiego zrywu Polaków i powstania ruchu, który po wielu latach trudnych doświadczeń doprowadził do kresu Polski Ludowej, komunistycznej pół-kolonii Związku Sowieckiego, i odrodzenia wolnej Rzeczpospolitej. Ta książka ukazuje tę niezwykłą polską drogę do wolności, która stała się początkiem upadku komunistycznego bloku w Europie. Autor przedstawia dzieje "Solidarności" w pierwszej i najważniejszej dekadzie jej istnienia, ukazując kulisy wydarzeń, które doprowadziły do strajków sierpniowych, z których narodził się związek, czas "festiwalu wolności" - kilkanaście miesięcy legalnej działalności "Solidarności", okres stanu wojennego, kiedy polskie komunistyczne władze wyprowadziły wojsko i milicję przeciwko własnemu narodowi, lata podziemnego funkcjonowania w opozycji i walki w konspiracji pod tyranią PZPR, aż do ponownego odrodzenia się nadziei i siły, strajki w roku 1988 i wydarzenia z roku 1989, prowadzące do gruntownych przemian ustrojowych i politycznych w Polsce oraz drogę do pełnej wolności.

Link do księgarni internetowej - tutaj