Czwartek, 25 kwietnia 2024 r.

Autor: Sławomir Steltmann   Data: 2019-04-30
Informacja ze spotkania w dniu 30 kwietnia 2019 r.
30 kwietnia br., w Warszawie odbyło się spotkanie obu reprezentatywnych organizacji związkowych z Pracodawcą w sprawie podziału funduszu wynagrodzeń osobowych na jednostki organizacyjne i rezerwy Spółki na 2019 rok, zgodnie z art. 10 ust. 2 pkt 2 Zakładowego Układu Zbiorowego Pracy dla Pracowników Poczty Polskiej SA.
Strona Pracodawcy reprezentowana była przez członków Zarządu Poczty Polskiej Tomasza Dąbrowskiego oraz Pawła Przychodzeń, naszą organizację związkową reprezentowali Bogumił Nowicki, Marcin Gallo, Paweł Jędrzejewski, Andrzej Piekarz, Maria Stachowska i Sławomir Steltmann.
Przedstawiony projekt podziału funduszu wynagrodzeń na 2019 r., który nie uwzględniał naszych żądań wzrostu wynagrodzeń, nie został przez Nas zaakceptowany.
Postawiliśmy wniosek o rozpoczęcie rokowań dotyczących wzrostu wynagrodzeń zasadniczych pracowników Poczty Polskiej w ramach trwającego i zarejestrowanego w Okręgowej Inspekcji Pracy w Warszawie, sporu zbiorowego pomiędzy Pracodawcą a Organizacją Międzyzakładową NSZZ Solidarność Pracowników Poczty Polskiej.
Po wielogodzinnych rokowaniach, wobec braku ze strony Zarządu PP jakiejkolwiek propozycji wzrostu wynagrodzeń zasadniczych w 2019 r., około godziny 20.00 złożyliśmy oświadczenie, informujące, że podtrzymujemy nasze żądania płacowe wzrostu wynagrodzeń zasadniczych o 500,00 zł. i w sytuacji, gdy Pracodawca nie przedstawił żadnej propozycji podwyżki wynagrodzeń, uważamy rokowania za zakończone i wchodzimy w kolejny etap sporu zbiorowego.
Strony ustaliły, że kolejne spotkanie w tej sprawie odbędzie się po 6 maja br.

Warszawa, 30 kwietnia 2019 r.