Sobota, 20 kwietnia 2024 r.

Autor: Bogumił Nowicki   Data: 2014-09-11
Pierwszy dzień "rokowań" za nami
Koleżanki i Koledzy,
wczorajsze, pierwsze spotkanie w sprawie negocjowania nowego układu zbiorowego pracy nie przyniosło radykalnego, oczekiwanego przez pracowników, rozwiązania problemu. Związki zawodowe, jak pamiętamy, zgłosiły wniosek o wycofanie przez zarząd PP SA wypowiedzenia uzp, oczekiwaliśmy pozytywnej reakcji na ten wniosek. Związki wykazują gotowość do rokowań, ale na razie, na dotychczasowym ich etapie, są gotowe zaakceptować natychmiastowy powrót do obowiązującego uzp.
Strona pracodawcy natomiast oświadczyła, że została podjęta decyzja o podtrzymaniu wypowiedzenia i że proponuje do negocjacji przekazany partnerom społecznym w lipcu projekt uzp i dołączony do niego projekt zasad rokowań.
- Oświadczenie o niezaakceptowaniu wniosku partnerów społecznych zostało werbalnie zgłoszone do protokołu przez dyrektora PKL. Na następnym spotkaniu ta sprawa ma być jednoznacznie wyjaśniona. Ponieważ problem, wytworzony przez zarząd wypowiedzeniem uzp, może pogłębiać zniechęcenie pracowników i wewnętrzną destabilizację przedsiębiorstwa, oczywiste jest, że oczekujemy ustalenia osób odpowiedzialnych za decyzje strategiczne, oraz informacji o trybie podejmowania tych decyzji.
Niestety, pracodawca nie zapewnił na spotkaniu swojej właściwej reprezentacji. Okazało się że w imieniu zarządu negocjować uzp z partnerami społecznymi ma wynajęta przez pracodawcę kancelaria prawna, wspierana przez dyrektorów PKL. To niespotykana wcześniej w Poczcie Polskiej praktyka. Nasi pracodawcy w rokowaniach poprzednich uzp wykazywali się sporą wiedzą merytoryczną o realiach pracy w PP, a prawnicy byli im potrzebni jedynie do ustalania poprawnych ram prawnych układów. Pełnomocnicy przedstawili stronie związkowej swoje pełnomocnictwa. Niestety dokument ten podważa dobrą wiarę zarządu w kwestii prac nad uzp. Mimo iż dopiero się zaczęły rozmowy o uzp, zawiera już upoważnienie do negocjowania regulaminu wynagrodzeń! Zatem dokument potwierdza, że pracodawca już dzisiaj, docelowo przewiduje w największym przedsiębiorstwie w Kraju, formę wewnętrznego prawa pracy, przewidzianą dla typowych małych i średnich firm.
- Strona związkowa odrzuciła projekt zasad rokowań, argumentując, że nadmiernie usztywniłby on proces negocjacji i pozbawił stronę związkowa możliwości wykorzystania w stosownym momencie jej ustawowych uprawnień. Przedstawiliśmy też nasze wspólne stanowisko.

Postulat transmitowania rokowań w intranecie na tym spotkaniu nie został zaakceptowany, ale pełnomocnicy oświadczyli, że zostanie rozważony.
Pełnomocnicy zaproponowali, aby rokowania były prowadzone co tydzień, co pozwala przypuszczać, po pierwsze, że są wynagradzani od każdego spotkania, a po drugie, że jest to pomysł na zamęczenie partnera społecznego ciągłymi podróżami.
W dyskusji zwrócono pełnomocnikom uwagę na absurdalność tłumaczenia, że obowiązujący uzp został wypowiedziany głównie w wyniku nieosiągnięcia podpisania przez wszystkich sygnatariuszy uzp protokołu dodatkowego. Zarząd przerzuca odpowiedzialność za swoje decyzje na partnera społecznego. Gdyby to była prawda to, po pierwsze, zarząd wykonałby realne próby przekonania tych organizacji do swojej koncepcji, po drugie, jego propozycja uzp z lipca zawierałaby jako dodatkowe, wyłącznie zapisy protokołu dodatkowego i wtedy nie spowodowałoby to obecnego zamętu. Widać, że protokół dodatkowy stał się, podobnie jak we wrześniu 1939 roku Polnischer Korridor, pretekstem do wypowiedzenia wojny pracownikom.
Jeżeli zarząd nie wycofa wypowiedzenia uzp, partnerzy społeczni rozważą przygotowanie alternatywnego projektu uzp. korzystając z możliwości jaką daje to wypowiedzenie.
Zwróciliśmy uwagę, że na negocjacje w przypadku niewycofania się zarządu z tego błędu, powinna być zapraszana, zgodnie z Jej deklaracją z komisji skarbu Sejmu RP z 28 sierpnia, Pani minister Małgorzata Olszewska. W tej podstawowej dla większości pracowników PP sprawie oczywiście powinni również uczestniczyć przedstawiciele pracowników w zarządzie i radzie nadzorczej naszej Spółki Akcyjnej.
Ponieważ wniosek o transmitowanie negocjacji w intranecie nie został na razie zrealizowany, oczywisty będzie wniosek o opublikowanie wewnątrz Firmy, protokołu z pierwszych obrad. Załączam do wglądu stanowisko wspólne związków i pełnomocnictwo przedstawicieli zarządu.
Następne rokowania są przewidziane na 25 września.

Bogumił Nowicki

Warszawa, 11 września 2014r