Piątek, 19 kwietnia 2024 r.

Autor: Cała Prawda   Data: 2014-09-20
Świadczenie usług pocztowych nie odpowiada w pełni....
"Świadczenie usług pocztowych nie odpowiada w pełni wymaganym przepisami warunkom w zakresie zapewnienia przestrzegania tajemnicy pocztowej oraz w zakresie technicznych i organizacyjnych warunków świadczenia usług pocztowych, niezbędnych dla zachowania bezpieczeństwa obrotu pocztowego" w PGP, InPost, Ruch.

Jak wynika z komunikatu Urzędu Komunikacji Elektronicznej: ... w trakcie prowadzonych czynności kontrolnych w PGP S.A. Prezes UKE uznał za konieczne przeprowadzenie kontroli również u wymienionych niżej przedsiębiorców biorących udział w wykonywaniu usług doręczania przesyłek pocztowych, nadawanych przez jednostki sądownictwa powszechnego i prokuratury, w ramach umów zawartych przez Polską Grupę Pocztową S.A.:
- RUCH S.A.: kontrola została wszczęta 10 marca 2014 r. Termin zakończenia planowano na 30 kwietnia 2014 r. Kontrolę zakończono 18 czerwca 2014 r.
- InPost Paczkomaty Sp. z o.o. (poprzednio InPost Sp. z o.o.): kontrola została wszczęta 18 kwietnia 2014 r. Termin zakończenia planowano na 30 maja 2014 r. Kontrolę zakończono 31 lipca 2014 r.
- InPost Sp. z o.o. (poprzednio Nowoczesne Usługi Pocztowe Sp. z o.o.): kontrola została wszczęta 4 lipca 2014 r. z terminem zakończenia 29 sierpnia 2014 r.

Wskazać należy, że kontrole ww. operatorów pocztowych prowadzone były także przez 16 delegatur UKE w Oddziałach i miejscach wykonywania działalności pocztowej przez tych operatorów pocztowych.

Poczynione ustalenia wskazują, iż świadczenie usług pocztowych nie odpowiada w pełni wymaganym przepisami warunkom w zakresie zapewnienia przestrzegania tajemnicy pocztowej oraz w zakresie technicznych i organizacyjnych warunków świadczenia usług pocztowych, niezbędnych dla zachowania bezpieczeństwa obrotu pocztowego...

W komunikacie czytamy też: ... Cały rok 2013 r. zakończyliśmy liczbą 190 skarg na działalność wszystkich operatorów pocztowych, natomiast w pierwszych dwóch miesiącach tego roku liczba skarg wzrosła kilkakrotnie w porównaniu do analogicznego okresu w ubiegłych latach, z czego znaczna większość skarg była złożona na działalność PGP S.A. i InPost Sp z o.o. Przez pięć pierwszych miesięcy tego roku Prezes UKE otrzymał ponad 600 skarg na działalność tych operatorów. (Cały Komunikat na http://www.uke.gov.pl/kontrola-dzialalnosci-pocztowej-14670)

W wywiadzie Karol Krzywicki, dyrektor departamentu rynku pocztowego w UKE, powiedział, że UKE wszczyna postępowanie administracyjne w sprawie stwierdzonych podczas kontroli naruszeń w stosunku do Polskiej Grupy Pocztowej oraz Ruchu: "Mamy zastrzeżenia do prawidłowości rozpatrywania reklamacji przez operatorów, w szczególności co do terminów ich rozpatrywania. PGP oraz Ruch nie zawsze też prawidłowo stosowały, choć powinny, specjalne procedury dotyczące awizowania przesyłek sądowych. Mogło to rodzić dla sądów problemy, czy aby na pewno strony zostały właściwie poinformowane o procesie". Zarzuty dotyczą także wydawania korespondencji osobom trzecim" (http://prawo.gazetaprawna.pl/artykuly/821541,sa-wyniki-kontroli-w-sprawie-obslugi-przesylek-sadowych.html)

Wniosek na przyszłość: "Jeśli zamawiający dopuszcza start w przetargu firmy, która dopiero ma budować sieć pocztową i ma na to kilkanaście dni, to pretensje powinien mieć także do siebie - mówi w rozmowie z portalem wyborcza.biz Karol Krzywicki, dyrektor departamentu rynku pocztowego w UKE." warto też tu dodać: Jeśli zamawiający kieruje się tylko najniższą cena w postępowaniu przetargowym to pretensje powinien mieć także do siebie.

"Obecnie prowadzone są 42 postępowania przygotowawcze związane z nieprawidłowościami przy obsłudze korespondencji z sądów i prokuratur przez nowego operatora - Polską Grupę Pocztową - i współpracujące z nim podmioty" - taką informację w połowie czerwca 2014 r. roku przedstawił Andrzej Seremet, prokurator generalny. (za http://prawo.gazetaprawna.pl/artykuly/807931,pgp-pod-lupa-prokuratura-bada-kwestie-doreczen.html)