Piątek, 19 kwietnia 2024 r.

Autor: Bogumił Nowicki   Data: 2014-10-24
Komunikat z negocjacji ZUZP
Koleżanki i Koledzy,
kilka słów o negocjacjach układowych, nie wiedzieć czemu zarząd nadal przejawia obawy przed spotykaniem się z szerszą reprezentacja pracowników. Nadal spotykamy się z dyrektorami PKL i prawnymi najemnikami zarządu.
Pierwszego dnia zakończyliśmy o godz. 22. 40, wczoraj, po 14. Zarząd nadal nie wycofał wypowiedzenia obowiązującego układu. Napiszmy jednak coś optymistycznego, przedwczorajsza i wczorajsza sesja negocjacji układowych przyniosła drobny postęp. Strona związkowa, pod przewodnictwem związków reprezentatywnych, poza jedną organizacją, utrzymuje zasadę wspólnego głosu i prezentowania jednolitego stanowiska. Pracodawca wreszcie odniósł się konstruktywnie do związkowego postulatu transmitowania i rejestrowania multimedialnego negocjacji. Drugiego dnia negocjacji przedstawiono nam oświadczenia, dotyczące wyrażenia zgody na prezentowanie i zapis naszego wizerunku i zapis naszych wypowiedzi. Złożyliśmy takie oświadczenia. Nasze wątpliwości wzbudził zapis oświadczenia, które mamy złożyć w imieniu Związku. Ewentualne podpisy złożymy niezwłocznie, ale po konsultacji prawnej. Na pewno nastąpi to przed następną sesją negocjacyjną.
Zaczęliśmy z pełnomocnikami zarządu realizować przygotowywanie tekstu uzp, łączącego propozycje zarządu i związków zawodowych , który mógłby być zaakceptowany przez strony. Oczywiste jest, że niekontrowersyjne zapisy, to te, które nie dotyczą parametrów finansowych, wiec możemy dzisiaj informację o szczegółach pominąć. Merytoryczne negocjacje zaczniemy po spełnieniu warunków wyjściowych. Szerzej została omówiona kwestia proponowanych przez zarząd wyłączeń stanowisk dyrektorskich z zuzp. Wczoraj ta propozycja dotyczyła 209 stanowisk. Nadmieniłem, że wydaje się to kompletnie zbędne, ponieważ mamy bieżący przypadek pozyskania na rynku, zdolnego fachowca na dyrektora biura w Dyrekcji Generalnej. Dyrektor Departamentu w MAiC zdecydował się zrezygnować w ostatnich dniach z prestiżowej pracy w Ministerstwie i wybrał pracę w PP SA, pod zapisami obecnego układu zbiorowego.
Informuję na koniec, że w trosce o uspokojenie nastrojów społecznych złożyliśmy propozycję zawieszenia wypowiedzenia układu zbiorowego do stycznia 2016 roku. Następne spotkanie jest zaplanowane na 4 i 5 listopada.

Bogumił Nowicki