Sobota, 20 kwietnia 2024 r.

Autor: Sławomir Steltmann   Data: 2014-11-18
Rzecznik pisze, przewodniczący odpowiada
W odpowiedzi na zamieszczony na naszej stronie internetowej artykuł Witolda Paluszaka "POCZTOWY TEATR czyli CO TU JEST GRANE" otrzymaliśmy pismo od rzecznika prasowego Poczty Polskiej SA, w którym to Pan Zbigniew Baranowski poucza nas pracowników PP, dlaczego to nie powinniśmy więcej uwagi poświęcać (czytaj Poczta Polska) powszechnym usługom pocztowym a powinniśmy zająć się głownie usługami bankowymi i handlem na urzędach pocztowych. Tu przytoczył przykład Orlenu, który wg Pana rzecznika największe zyski ma nie ze sprzedaży paliw a z handlu na stacjach benzynowych!! (???)
I taka ma być strategia Poczty Polskiej SA?

Na pismo to odpowiedział Bogumił Nowicki, Przewodniczący Komisji Międzyzakładowej NSZZ Solidarność Pracowników Poczty Polskiej:

Szanowny Panie Rzeczniku,

z zainteresowaniem przeczytałem stanowisko zarządu w sprawie felietonu Witolda Paluszaka, przekazane mi przez Pana z wnioskiem o opublikowanie go na naszej stronie www. Z tezami zarządu nie zgadzam się.

Już tylko z tego względu mógłbym odmówić publikowania. Jeszcze istotniejsza jest jednak oczywista sprawa formalna, która wyklucza publikację. 03 października wystąpiłem z identycznym w wymowie formalnej wnioskiem, dotyczącym opublikowania na stronie intranetu, mojego stanowiska w kwestii "dóbr Poczty Polskiej". Odpowiadałem w nim na napastliwy wobec "Solidarności" artykuł zarządu z pocztowego intranetu. Moje pismo nie zostało opublikowane. Reguły zostały tym samym określone przez zarząd. Musimy tu zachowywać symetrię. Gdybyśmy w tej sytuacji kolportowali tezy zarządu, z którymi się nie zgadzamy, które uważamy za nieprawdziwe, to Minister AiC mógłby określić nas tak, jak nazwał polskich sadowników Minister Rolnictwa.

Zaznaczam, że zostałem ponadto potraktowany nieuprzejmie, bo nie otrzymałem nawet zdawkowej odpowiedzi na moją pocztę mailową z 03 października.

Na zakończenie informuję, że prezentując zwyczajną dla "Solidarności" wielkoduszność, przychyliłem się do wniosku o usunięcie z naszej strony cytatów z groteskowych rozmówek dla pocztowców, przytoczonych w artykule Witolda Paluszaka.