Czwartek, 25 kwietnia 2024 r.

Autor: Bogumił Nowicki   Data: 2015-01-20
Pogotowie strajkowe. Spór zborowy.
Koleżanki i Koledzy,
przypominam, że zgłosiliśmy w sporze zbiorowym trzy postulaty:
1) utrzymania, do czasu wejścia w życie nowego zakładowego układu zbiorowego pracy dla pracowników Poczty Polskiej SA dotychczasowych warunków pracy i płacy, wynikających z wypowiedzianego w dniu 15 lipca 2014 r. zakładowego układu zbiorowego pracy z dnia 13 września 2010 roku wpisanego do rejestru układów prowadzonego przez Okręgowego Inspektora Pracy w Warszawie pod numerem U-MCCVII, poprzez nieskładanie, do czasu wejścia w życie nowego zakładowego układu zbiorowego pracy, pracownikom Poczty Polskiej SA. oświadczeń woli o wypowiedzeniu warunków pracy i płacy wynikających z wypowiedzianego układu
2) podwyższenia wynagrodzenia zasadniczego każdego pracownika Poczty Polskiej SA o kwotę 400 złotych brutto (słownie: czterysta złotych brutto) od 1 stycznia 2015 roku;
3) niepogarszania dotychczasowych warunków pracy pracowników Poczty Polskiej SA poprzez niezmniejszanie liczby zatrudnionych pracowników, oraz ich wymiaru czasu pracy, w stosunku do stanu na dzień 31 grudnia 2014r.
Jeżeli nawet dojdzie do podpisania nowego zuzp, dwa pozostałe postulaty pozostaną aktualne. A graniczny termin w postaci ogłoszenia strajku ustaliliśmy na 13 kwietnia 2015 r.
Postulat trzeci, to nasz podstawowy obowiązek, obrona miejsc pracy. Pracodawca na razie unika spotkania w powyższych kwestiach, a minister jak pamiętacie, odpowiedział na naszą petycję w infantylny sposób. Cieszy, że rząd RP podpisał, pod auspicjami Premier Ewy Kopacz porozumienie z partnerem społecznym w sprawie górnictwa.
Jeżeli rząd RP zacznie się zajmować także sprawami swojego największego przedsiębiorstwa, możemy rozważać rezygnację z oflagowania. Jeśli zostanie zwołany krajowy sztab protestacyjny "Solidarności" i będzie podejmował decyzje o odstąpieniu od ogólnej akcji protestacyjnej, będę wnioskował o dalsze utrzymanie pogotowia w branżach zagrożonych przez kosmopolityczne działania rządu RP. Mam nadzieję i oczekuję, że na jutrzejszym spotkaniu na Śląsku z OPZZ i Forum, zostanie podjęta decyzja o kontynuowaniu obrony polskich przedsiębiorstw z poza branży górniczej.
Obecnie pogotowie strajkowe jest dla nas oczywistością i naszym obowiązkiem.