Sobota, 20 kwietnia 2024 r.

Autor: solidarnosc.org.pl   Data: 2015-02-13
Apel do Kopacz w sprawie Poczty Polskiej
Krajowy Sekretariat Łączności skierował list do Ewy Kopacz, Premiera Rządu RP z apelem o podjęcie prawdziwej dyskusji o Poczcie Polskiej w Sejmie RP. Związkowcy twierdzą, że "sprzeczne z interesem narodowym i interesem przedsiębiorstwa decyzje podejmowane w rządowych kuluarach, są następnie akceptowane przez sejmową koalicję w imię niejasnych interesów".

Sekretariat Łączności już 7 lat temu apelował do Lecha Kaczyńskiego, Prezydenta RP o niepodpisywanie ustawy o komercjalizacji PP. Niestety, zgoda Prezydenta oraz kolejne lata rządów koalicji PO.PSL potwierdziły wszystkie obawy, które artykułował Związek. "Pełzająca likwidacja Poczty Polskiej i sztuczne generowanie krajowej konkurencji przez pompowanie publicznych pieniędzy do z natury niezdolnych do uczciwej konkurencji podmiotów, jest sposobem na wyprzedaż polskiego rynku usług pocztowych"- ostrzegają autorzy listu.

Związkowcy podają przykład. Na początku roku wyznaczono konkurs na tzw. operatora wyznaczonego, czyli operatora pocztowego, który zaoferuje usługi na terenie całego kraju i to 5 dni w tygodniu. Polski operator narodowy będzie miał najkrótszy na świecie, tylko trzyletni okres pierwszego wznaczenia. - W Niemczech, we Francji, w Hiszpanii operatorzy narodowi status operatora wyznaczonego otrzymywali na kilkanaście lat. My jesteśmy rekordzistami świata - mówi Bogumił Nowicki, szef KSŁ NSZZ "Solidarność" - Nikt w Europie podobnego idiotyzmu nie zrobił. Zrobiły to władze naszego kraju.

"Solidarność" wymieniając kolejne problemy, z którymi boryka się firma, podkreśla, że Poczta Polska to wciąż największe polskie przedsiębiorstwo. Mimo redukcji zatrudnienia o 25 000 etatów, PP jest "największym pracodawcą w Polsce i ciągle jeszcze największym operatorem pocztowym w Europie środkowowschodniej".

Pełny tekst Apelu dostępny - tutaj