Piątek, 19 kwietnia 2024 r.

Autor: Bogumił Nowicki   Data: 2016-01-24
Wynagrodzenia w Poczcie Polskiej - informacja
Koleżanki i Koledzy,

wiem, że dla większości pracowników PP obecnie najbardziej istotne jest, jak będą w najbliższej przyszłości wyglądały ich osobiste finanse.

Musimy nadal zachować poufność mediacji, zachęcam zatem wszystkich naszych związkowców do kontaktu z Przewodniczącymi Komisji Podzakładowych, którzy mają aktualną informację o zmodyfikowanej propozycji płacowej, zgłoszonej przez Komitet protestacyjno-strajkowy po posiedzeniu 18 stycznia i o propozycji pracodawcy przedstawionej na obecnym etapie mediacji.

Natomiast warto upowszechnić informację przekazaną nam przez pracodawcę, że przyjmując w trakcie negocjacji informację o dramatycznej sytuacji na podstawowych dla naszej firmy stanowiskach pracowniczych, podjął w tym tygodniu decyzję o dokonaniu w lutym wypłaty dla pracowników eksploatacji w wymiarze 12% wynagrodzenia. Jednocześnie zdecydował o podniesieniu, od 01 lutego 2016 roku, wymiaru minimalnego płacy zasadniczej w PP do 1900 zł. To dobra informacja dla najbardziej zaniżonych płacowo pracowników i także pewien postęp w możliwościach zatrudniania nowych pracowników.