Czwartek, 18 kwietnia 2024 r.

Autor: Sławomir Steltmann   Data: 2017-02-19
Komunikat z zebrania Komisji Międzyzakładowej
W środę 15 lutego br. odbyło się, pierwsze w tym roku zebranie Komisji Międzyzakładowej NSZZ Solidarność Pracowników Poczty Polskiej SA.

Na wniosek Bogumiła Nowickiego, przewodniczącego KM, Komisja dokonała zmiany w składzie Prezydium. W miejsce Jerzego Chrobaka do składu Prezydium został powołany Wiesław Królikowski.

W dalszej części spotkania odbyła się szeroka dyskusja na temat przedstawionych wyników obciążenia pracą (AAOD i AAPP). Efektem tej dyskusji jest przyjęte w tej sprawie stanowisko, które uznaje przedstawione wyniki obciążenia pracą jako nierzetelne i zmanipulowane. Stanowisko to zostało przesłane do Zarządu PP SA, na które oczekujemy pilnej odpowiedzi.

Komisja Międzyzakładowa podjęła decyzję o uzupełnieniu składu zespołu ds. Regulaminu Premiowania. Zespół ten, wspólnie z Pracodawcą ma za zadanie wypracować projekt nowego Regulaminu Premiowania, który zapewni możliwość stałego, comiesięcznego premiowania pracowników PP SA. Zespół postawił sobie za cel, by swoje prace nad nowym regulaminem zakończyć jeszcze w miesiącu lutym br. W składzie zespołu ze strony naszej organizacji związkowej znajdują się Wanda Kociołek, Marcin Gallo, Witold Paluszak, Sławomir Steltmann.

Kolejnym, ważnym punktem zebrania Komisji Międzyzakładowej była informacja Prezydium KM o stanie negocjacji z Zarządem PP SA dotyczących Planu Finansowo-Rzeczowego na 2017 r., który bezpośrednio wiąże się funduszem wynagrodzeń na ten rok. 29 stycznia br. odbyło się negocjacyjne spotkanie Zarządu z przedstawicielami reprezentatywnych organizacji związkowych, które nie doprowadziło do podpisania porozumienia. Negocjacje prowadzone są w trybie Art. 10 ZUZP, na podstawie którego Pracodawca musi doprowadzić do uzgodnień do 31 marca 2017 r. W przypadku braku porozumienia MOZ NSZZ Solidarność Pracowników Poczty Polskiej rozpocznie inne, bardziej radykalne działania, w ramach ustawy o związkach zawodowych i ustawy o rozwiązywaniu sporów zbiorowych, mające na celu podwyższenie wynagrodzeń zasadniczych pracownikom Poczty Polskiej.

W sprawach różnych dyskutowano min. na temat sytuacji w Pionie Poczta Polska Ochrona, włączenia WTT w struktury Regionów Dystrybucji POL, wysokości czynszów i możliwości wykupu mieszkań służbowych, zmian w Regulaminie Pracy, zatrudniania więźniów w WER.

Członek Prezydium KM
Sławomir Steltmann