Piątek, 19 kwietnia 2024 r.

Autor: Bogumił Nowicki   Data: 2017-06-02
Gazeta Wyborcza jak zwykle
kręci i tworzy swoją narrację, mającą niewiele wspólnego z rzeczywistością. Artykuły GW są z zasady pisane pod tezę, a jeżeli fakty są inne, tym gorzej dla faktów. Teza natomiast jest taka, przyłożyć "Solidarności", bo jej blisko do obecnej władzy, zadanie próbowała wykonać Pani Adriana Rozwadowska.

Moja wypowiedź na senackiej Komisji Infrastruktury w trakcie której publicznie w obecności Senatorów i Ministra, reprezentanta właściciela, zwróciłem uwagę pracodawcy na patologię występującą w PP, została wyinterpretowana dokładnie odwrotnie, jako przejaw mojej wyrozumiałości dla pracodawcy! Technologia zabiegu GW była prymitywna, odcięcie pierwszej części wypowiedzi, w której stwierdziłem, że pracownicy muszą mieć satysfakcję z pracy, aby ją rzetelnie wykonywać, co następnie skontrapunktowałem z diagnozą obecnej, złej sytuacji pracowników PP SA. GW tę moją ocenę poprzedziła swoją kłamliwą interpretacją, tworząc ostatecznie debilowatą wersję dla swoich czytelników.
"Poczta Polska milczy w Senacie o listonoszach, którzy upomnieli się o prawa pracowników. "Solidarność" chwali zarząd i popiera niewypłacanie nadgodzin."
"W kwestii nadgodzin listonoszy Bogumił Nowicki, szef "Solidarności" Pracowników Poczty Polskiej, był wobec pracodawcy nadzwyczaj wyrozumiały:
- Listonosze mówią, że pracują po 10-11 godzin dziennie. To nie są godziny, które są całkowicie rozliczane, ale jest to wyraz życzliwości pracowników wobec firmy. Gdyby przestrzegać prawa pracy, to podejrzewam, że firma miałaby olbrzymie kłopoty".

We wszystkich miejscach, gdzie pracownicy zdecydowali się formalnie wystąpić do "Solidarności" w kwestii przekraczania norm czasu pracy zgłaszaliśmy te przypadki do PIP. Taki problem został miedzy innymi zgłoszony w miejscu, gdzie pracował jeden ze zwolnionych listonoszy, o których upomina się GW.
Apelowaliśmy do pracowników, aby przestrzegali ośmiogodzinnego dnia pracy. Niestety, wspomniana przeze mnie "życzliwość" wobec reprezentujących pracodawcę bezpośrednich przełożonych utrudnia nam zwalczenie patologii.
Zatem, korzystając z okazji stworzonej manipulacją GW jeszcze raz zachęcam wszystkich pracowników do asertywności, a nie życzliwości w tej sprawie, nawet jeżeli to będzie bolało ich przełożonych. Członkom "Solidarności" gwarantujemy jak zawsze wsparcie, jak zawsze we wszystkich akcjach organizowanych przez Związek.

Podsumowując równie dobrze mogę więc napisać, że GW pochwaliła dziś Prezydenta Andrzeja Dudę za odwagę i wytrwałość w walce z patologią wymiaru sprawiedliwości, cytuję "Andrzej Duda otworzył nowy front. Ta wojna będzie się ciągnąć latami".

Natomiast zainteresowanych prawdą zachęcam do wysłuchania wypowiedzi z Komisji bezpośrednio z archiwalnych nagrań www.senat.gov.pl/transmisje/podreczne-archiwum-ostatnich-transmisji/

Kraków, 2 czerwca 2017