Sobota, 4 maja 2024 r.

Autor: Bogumił Nowicki   Data: 2008-01-28
Stanowiska KK z 23.01.2008 r.
Stanowisko KK nr 1/08
ws. zagrożenia realizacji Programu Operacyjnego
Rozwój Polski Wschodniej

Komisja Krajowa NSZZ „Solidarność” wyraża zaniepokojenie zapowiadanym przez Ministerstwo Rozwoju Regionalnego ograniczeniom w realizacji Programu Operacyjnego Rozwój Polski Wschodniej.
Program Operacyjny Rozwój Polski Wschodniej, od wielu lat postulowany przez NSZZ „Solidarność”, uruchomiony w 2007 r., jest jednym z instrumentów polityki regionalnej, stanowi dodatkowy element wsparcia z funduszy strukturalnych rozwoju społeczno-gospodarczego obszarów Polski Wschodniej. W ramach Programu Operacyjnego Rozwój Polski Wschodniej mają być realizowane projekty o kluczowym znaczeniu dla rozwoju gospodarczego pięciu województw: warmińsko-mazurskiego, podlaskiego, lubelskiego, świętokrzyskiego i podkarpackiego. Realizacja tego programu, szczególnie trzech osi priorytetowych: „Nowoczesna gospodarka”, „Infrastruktura społeczeństwa informacyjnego” oraz „Infrastruktura transportowa” może przynieść bardzo pozytywne efekty dla gospodarki całego kraju.
Komisja Krajowa NSZZ „Solidarność” domaga się od Rządu RP wsparcia dla pełnej realizacji tego programu.

Stanowisko KK nr 2/08
ws. systemowych negocjacji płacowych w sferze budżetowej

Komisja Krajowa NSZZ „Solidarność” jest zaniepokojona brakiem realnych propozycji ze strony władz rozwiązania narastającej fali konfliktów społecznych na tle uzasadnionych roszczeń płacowych, gdy każdy rozwiązany konflikt generuje kolejne wśród pracowników, którzy czują się pominięci.
Jest szczególnie uprawnione, aby w grupach zawodowych utrzymywanych
z podatków lub powszechnych obowiązkowych składek, wzajemne relacje płacowe oraz ich stosunek do średniej płacy krajowej były społecznie akceptowane. Narastające napięcia
i konflikty płacowe stają się głównym zagrożeniem dla spokoju społecznego, a w ślad za tym dla rozwoju kraju. Stanowią one też realne zagrożenie konstytucyjnych uprawnień obywateli do powszechnej ochrony zdrowia czy edukacji.
Komisja Krajowa zdecydowanie sprzeciwia się oszczędnościom budżetowym kosztem pracowników usług publicznych. Rozwój gospodarczy, wzrost dochodu narodowego oraz idący w ślad za nim wzrost płac niektórych grup zawodowych - powinny wyrównywać istniejące różnice i zmniejszać rozwarstwienie społeczne.
Komisja Krajowa proponuje, aby wzorem sprawdzonych rozwiązań przyjętych już
w okresie międzywojennym, przystąpić do opracowania systemu wynagrodzeń łączącego
ze sobą płace wszystkich grup zawodowych w szeroko rozumianej sferze budżetowej
i parabudżetowej, w tym - tak ważnej dla rozwoju - nauki i szkolnictwa wyższego, według wynegocjowanych i ustalonych proporcji, w odniesieniu do średniej płacy w gospodarce narodowej.
Równocześnie Komisja Krajowa zwraca się do wszystkich pracowników w Polsce
o organizowanie się w NSZZ „Solidarność”. Tylko wtedy możemy skutecznie zabiegać
o realizację praw pracowniczych dla wszystkich grup zawodowych.

Stanowisko KK nr 3/08
ws. sytuacji w ochronie zdrowia

Wobec narastającego w społeczeństwie poczucia zagrożenia, spowodowanego pogłębiającym się chaosem w służbie zdrowia i trwającymi napięciami społecznymi, Komisja Krajowa NSZZ „Solidarność” uważa, że:
1. Pacjent i jego bezpieczeństwo to nadrzędna wartość wszelkich podejmowanych działań.
2. NSZZ „Solidarność” nie wyraża zgody na formułę tzw. współpłacenia, jako łamiącą konstytucyjną zasadę równego dostępu do świadczeń. Bez doprowadzenia do solidarnej partycypacji wszystkich ubezpieczonych w kosztach utrzymania systemu ochrony zdrowia w zależności od uzyskiwanego przez nich dochodu, nie będzie zgody Związku na podnoszenie składek zdrowotnych.
3. Tolerując zawieranie porozumień płacowych tylko przez jedną grupę zawodową
w sposób dyskryminujący pozostałych pracowników służby zdrowia, rząd przyczynia się do pogłębiania napięć społecznych i chaosu w systemie. Rodzi się niepokój, że to celowe działanie obliczone na całkowitą destabilizację systemu po to, żeby w sytuacji rozkładu wprowadzać rozwiązania dzisiaj nie akceptowane społecznie.
4. Kompetencją i odpowiedzialnością rządu jest takie zorganizowanie funkcjonowania systemu opieki zdrowotnej, które zapewni obywatelom równy dostęp do świadczeń. Dlatego wzywamy rząd do niezwłocznych negocjacji z partnerami społecznymi systemu wynagrodzeń w publicznej służbie zdrowia określającego relację wynagrodzeń pomiędzy poszczególnymi grupami zawodowymi w odniesieniu do średniej płacy krajowej. Wzywamy w imię odpowiedzialności rządu za pokój społeczny, funkcjonowanie systemu i bezpieczeństwo zdrowotne obywateli.
5. Jednocześnie Komisja Krajowa NSZZ „Solidarność” zdecydowanie sprzeciwia się próbom przeforsowania przez rządzącą koalicję rozwiązań legislacyjnych
z pominięciem instytucjonalnych i wymaganych prawem konsultacji społecznych.

Komisja Krajowa, popierając akcję protestacyjną Krajowej Sekcji Służby Zdrowia NSZZ „Solidarność”, podejmie wszelkie statutowe działania, aby stanowisko Związku zostało uwzględnione w przyjmowanych rozwiązaniach.

Warszawa, 23 stycznia 2008 r.
Komisja Krajowa
NSZZ „Solidarność”
Sekretarz KK NSZZ „Solidarność”
(-) Jacek Rybicki