Poniedziałek, 6 maja 2024 r.

Autor: Bogumił Nowicki   Data: 2008-06-06
Komunikat
Koleżanki i Koledzy,
Czwarty dzień strajku. Odbyliśmy spotkanie Krajowego Komitetu Strajkowego z Dyrektorem Generalnym. Niestety, nie zaszczycił nas właściciel, czyli Minister. Przedstawiliśmy stanowczy sprzeciw wobec faktów prześladowania pracowników biorących udział w legalnym strajku bezpodstawnymi groźbami utraty pracy, utraty stanowisk i ponoszenia odpowiedzialności finansowej. Dyrektor natomiast zgłosił zastrzeżenia do metod prowadzenia strajku w niektórych miejscach i warunkował prowadzenie dalszych rozmów o temacie sporu zbiorowego uregulowaniem tej sprawy. Wyraziliśmy zdziwienie, że takie zastrzeżenia nie były zgłaszane wcześniej do KKS. Po krótkiej przerwie na przygotowanie dla nas informacji, o rzekomych przekroczeniach prawa, otrzymaliśmy dokument podający dwa takie miejsca, Zakład Logistyki w Warszawie i WER w Wrocławiu. Pierwsza informacja dotycząca Warszawy nie znalazła potwierdzenia. Po konsultacji z naszymi związkowcami i władzami terytorialnymi naszego Związku we Wrocławiu nie znaleźliśmy potwierdzenia tej informacji. W celu wyjaśnienia sprawy KKS upoważnił Przewodniczącego KM do udania się 07. 06. 2008 do Wrocławia wraz z Pełnomocnikiem DG. Jednocześnie KKS podjął uchwałę nr 2 z dn. 06. 06.
2008r., zostanie ona za chwilę zamieszczona na stronie.
Z dzisiejszych nowości wśród uczestników strajku pojawił się dzisiaj m. in. pracownicy krakowskiego WER, oraz Oświęcimia. Dzisiaj nie możemy podać aktualizacji danych liczbowych ze względu na zaangażowanie naszych pełnomocników w posiedzenie KKS. Następne posiedzenie KKS jest wyznaczone na poniedziałek godz. 11.15 w Warszawie na ulicy Świętokrzyskiej 31.

W kontekście pisemnych gróźb, wręczanych kobietom, kierowniczkom i naczelniczkom, biorącym udział w strajku, bez względu na zdarzające się wcześniej codzienne animozje, apelujemy do mężczyzn Polskiej Poczty, Listonoszy, o wsparcie Koleżanek w tej ciężkiej i szokującej dla nich sytuacji. Bez zagwarantowania pełnego bezpieczeństwa wszystkich uczestników strajku NSZZ „Solidarność" nie podpisze żadnego porozumienia kończącego spór zbiorowy.

Warszawa godz. 21.10 06.06.2008
Bogumił Nowicki