Sobota, 27 kwietnia 2024 r.

Autor: Janusz Szabowski   Data: 2009-02-16
KOMUNIKAT
Wczoraj odbyło się posiedzenie sejmowej Komisji Skarbu Państwa poświęcone tematyce pocztowej, a ściślej, stanowi prac przygotowawczych do aktu komercjalizacji PP oraz sytuacji jednego z podmiotów zależnych – Banku Pocztowego. Obserwatorami ze strony naszego Związku byli Bogumił Nowicki, Adam Warpas i piszący ten komunikat.
Stronę rządową reprezentowali Maciej Jankowski (Podsekretarz Stanu w Ministerstwie Infrastruktury ) i Michał Chyczewski (Podsekretarz Stanu w Ministerstwie Skarbu Państwa), a przedsiębiorstwa Dyrektor Andrzej Polakowski (PP) i Prezes Piotr Kamiński (BP).
Posłowie pozytywnie ocenili materiał merytoryczny przygotowany przez Zarząd Banku Pocztowego i właściwe ministerstwo, natomiast bardzo krytycznie wypowiadali się o materiałach dotyczących naszego przedsiębiorstwa, właściwie stwierdzając ich brak. Trudno dziwić się ich wzburzeniu skoro PP i MI odniosło się literalnie do zadanego tematu i opisało legislacyjny, formalny proces komercjalizacji PP, nie prezentując aktualnej sytuacji w przedsiębiorstwie w kluczowych dla niego aspektach. To trochę tak, jakby autorowi tłumaczyć, jakie dzieło i jaką techniką stworzył. Dyrektor Polakowski ratował nieco sytuację, podając, jak sam podkreślił „z głowy”, trochę danych i starając się odpowiedzieć na stawiane pytania, ale stwierdzenia jak np. „(...) wynik finansowy wynosi mniej więcej tyle a tyle”, czy stwierdzenie, że na niezadowalającą jakość usług mają wpływ złe regulacje centralne i organizacja urzędów pocztowych, nie mogły wzbudzić entuzjazmu posłów.
Posłanki i Posłowie (Malik, Olechowska, Suski, Piechociński, Czesak, Szczepański, Szczerba i inni) Pytali przede wszystkim o:

• wynik finansowy PP (także w ostatnim pięcioleciu),

• program naprawczy i rola Ministerstwa Infrastruktury (czy został naprawdę przyjęty i zatwierdzony przez ministra),

• wykorzystanie możliwości dofinansowania usługi powszechnego dostępu

• stan przygotowania do całkowitego otwarcia rynku pocztowego

• prawdziwe i wynikające z rzeczowej analizy dane o przeroście w zatrudnieniu (w kontekście kolejek na poczcie i nieterminowym doręczaniu),

• jasne kryteria reorganizacji i restrukturyzacji,

• uruchomione w ubiegłym roku podwyżki i ich skutek wobec zatrudnienia,

• racjonalność sprzedaży majątku PP,

• nie realizowanie planu odejść na emerytury,

• znikome tempo modernizacji i informatyzacji przedsiębiorstwa,

• efektywne działania dla wyjścia z fatalnych skutków zmian struktury PP w 2005 roku,

• elementarne dane pozwalające ocenić zarządy PP na przestrzeni ostatnich trzech lat

• i wiele innych zagadnień.

Z udzielanych przez Pana Ministra i Pana Dyrektora Generalnego odpowiedzi dowiedzieliśmy się miedzy innymi:

• że Poczta Polska jest „mniej więcej na zero”,

• że przedsiębiorstwo nie jest zadłużone,

• że dynamika przychodów jest dodatnia,

• że usługi powszechnego dostępu są rentowne i nie wymagają starania się o dotację,

• że Poczta Polska cały ciężar inwestycji i modernizacji ponosi ze środków własnych,

• że gdyby w ubiegłym roku przyjęto wskaźnikowy wzrost wynagrodzeń to Firma zyskałaby około 200 mln złotych,

• że podobnej wielkości kwota potrzebna jest na techniczne wyposażenie WER,

• że poziom redukcji zatrudnienia w bieżącym roku może osiągnąć 1560, albo 1850, albo ok. 2200 etatów (choć nie udzielono jasnej odpowiedzi, czy istnieje na ten czas odpowiedni dokument określający podstawy i decyzje o zwolnieniach !)

• że na mankamenty w działalności Poczty Polskiej mają wpływ złe regulacje centralne i organizacja urzędów pocztowych,

• i że Poczta Polska będzie dobrze przygotowana na moment całkowitego otwarcia rynku pocztowego w Polsce.

Za ocenę zawartości tych wyjaśnień, niech posłuży fakt, iż posłowie z ulga i zrozumieniem przyjęli solenne przyrzeczenie Pana Ministra Jankowskiego, o złożeniu w możliwie krótkim czasie dokładnej, pisemnej informacji dotyczącej stawianych w dyskusji problemów i zagadnień zarówno Komisji Skarbu Państwa, jak i Komisji Infrastruktury. Nieco wcześniej dziewięcioma głosami przeciw ośmiu odrzucili projekt dezyderatu dokładnie w tej sprawie złożony przez posłów Prawa i Sprawiedliwości. Takie to już sejmowe klimaty.

Z ogólnie dobrze przyjętej informacji Pana Prezesa Piotra Kamińskiego (Bank Pocztowy) odnotowania warte były dwie kwestie. Po pierwsze informacja, że na potrzeby obsługi detalicznej Bankowi udało się stworzyć znikomym nakładem środków ok. 1900 stanowisk operacyjnych, gdzie wykorzystuje się pracę około 8000 osób. Na pytanie, czy są to pracownicy Banku, Pan Prezes odpowiedział, że osoby te mają nawiązany stosunek pracy z ppup. Poczta Polska. Po drugie wskazał, że w celach strategicznych firmy, którą kieruje, w najbliższych latach mieści się: (...) wsparcie dla restrukturyzacji Poczty Polskiej i uefektywnienie sieci wspólnej z Pocztą Polską (...).
Cokolwiek by to nie miało znaczyć dla naszego przedsiębiorstwa, trudno nie pogratulować Panu Prezesowi Banku Pocztowego naprawdę dobrego wystąpienia i dobrych perspektyw.

Janusz Szabowski
13 lutego 2009 r.

P.S. To siłą rzeczy skrótowa informacja, natomiast zapewne za około trzy tygodnie poinformujemy i pomożemy zainteresowanym dotrzeć do stenogramu z tego ciekawego posiedzenia.