Sobota, 27 kwietnia 2024 r.

Autor: Bogumił Nowicki   Data: 2009-02-16
Komunikat
Spotkanie Delegatów Walnego Zebrania z Przewodniczącym Januszem Śniadkiem odbyło się przed miesiącem. W czasie tych 30 dni mamy poważną zmianę w odczuwaniu własnej sytuacji przez wielu pracowników Poczty Polskiej. Co raz bardziej dostrzegalny jest niepokój związany z działaniami Rządu wobec naszego Przedsiębiorstwa. Trudna sytuacja, będąca udziałem zwolnionych po czerwcowym strajku liderów pocztowej „Solidarności” z Wrocławia, zaczyna niepokoić szersze grupy pracowników, którzy uprzytomnili sobie, że również mogą się znaleźć w takim samym położeniu.
Przewodniczący Śniadek był proszony o większe zaangażowanie się władz krajowych „Solidarności” w pomoc pracownikom PP. Przypomnieliśmy nasze starania o godziwe płace, oraz możliwość dobrego wykonywania obowiązków służbowych. Wspominając dotychczasowe działania Komisji Krajowej wobec naszego Związku w Poczcie Polskiej, podkreśliliśmy, że kłopoty pracowników ciągle się zwiększają i nasze oczekiwania pomocy również muszą rosnąć. Sprawą niezwykle istotną jest upublicznienie dyskusji o największym polskim przedsiębiorstwie. Musimy więcej mówić o błędach, które są popełniane wewnątrz. Dotychczasowe podejście kameralnego zwracania uwagi na nieprawidłowości w naiwnej trosce o „nie kalanie własnego gniazda” musi ustąpić publicznej debacie, która ujawni, kto odpowiada za zło. Przewodniczący Komisji Krajowej został poproszony o nagłaśnianie wszelkimi sposobami stanu do jakiego została doprowadzona Poczta Polska. Możliwości przekazywania informacji i nadawania im odpowiedniej wagi są oczywiście nieporównanie większe po stronie Komisji Krajowej, niż po stronie organizacji zakładowej, nawet tak licznej jak nasza. Mamy deklarację takiego działania ze strony Przewodniczącego „S”. Otrzymaliśmy również zapewnienie o gwarantowaniu nam niezbędnej pomocy prawnej, której w sytuacji zmian około komercjalizacyjnych będziemy potrzebowali.
W tym tygodniu, 18 lutego odbędzie się Komisja Krajowa, na której będziemy występowali o pomoc w zorganizowaniu "pocztowej" debaty na forum Sejmu RP. Natomiast w najbliższy piątek nasza Komisja Zakładowa ustali działania podejmowane w najbliższym czasie w sprawie pakietu socjalnego. Przypominam, że zdaniem Pracodawcy negocjowanie takiego dokumentu było zbędne, ponieważ nie planował zwolnień pracowników.