Poniedziałek, 6 maja 2024 r.

Autor: Bogumił Nowicki   Data: 2009-04-30
Stanowisko nr 1/4/09
Prezydium Komisji Zakładowej
NSZZ "Solidarność" Pracowników Poczty działającej przy
ppup Poczta Polska

w.s. nieprawidłowości przy realizacji zwolnień grupowych w Poczcie Polskiej.

§ 1

Prezydium Komisji Zakładowej NSZZ NSZZ "Solidarność" Pracowników Poczty stwierdza, że nieuzasadnione merytorycznie zwolnienia grupowe, prowadzone w Poczcie Polskiej, są również w licznych przypadkach niezgodne formalnie z regulaminem zwolnień grupowych, ustalonym zarządzeniem nr 51 Dyrektora Generalnego.

§ 2

Prezydium zidentyfikowało na razie następujące przypadki nieprawidłowości.

1. Nie przeprowadzono żadnej analizy kwalifikacji i przydatności na poszczególnych stanowiskach pracy pracowników zgłoszonych do zwolnień grupowych.
2. W wielu przypadkach wypowiedzenia umów o pracę otrzymały osoby o wysokich kwalifikacjach, często niemal jedyni specjaliści w danej dziedzinie w danej komórce organizacyjnej, a osoby o niższych kwalifikacjach utrzymały swoje stanowiska pracy. W wielu przypadkach osoby zwalniane korzystały w latach poprzednich z kursów i studiów podyplomowych finansowanych przez Pocztę Polską. Nie brano pod uwagę poniesionych wcześniej przez naszą firmę kosztów na dodatkowe szkolenia i podnoszenie kwalifikacji danego pracownika.
3. Nadal w Dyrekcji Generalnej i Centralach Centrów i ich jednostkach są zatrudnione osoby pobierające specjalne świadczenia emerytalne ( emerytury mundurowe, np. Inspektorat Zamówień Publicznych, Biuro Logistyki ), a z tych komórek są zwalniani inni pracownicy
4. W czasie procedury zwolnień w wielu przypadkach przełożeni nie przeprowadzili z osobami kierowanymi do zwolnień żadnych rozmów, często pracownicy dowiadywali się z kadr, że maja odebrać wypowiedzenie umowy o pracę.
5. Zwalniani pracownicy do tej pory nie otrzymali żadnego wsparcia ze strony pracodawcy.
6. Całkowitą fikcją jest twierdzenie, że ten etap zwolnień grupowych ma na celu zmniejszenie zatrudnienia w administracji i na stanowiskach kierowniczych. Zwalniani są przede wszystkim szeregowi pracownicy oraz w wielu przypadkach pracownicy służb eksploatacyjnych (drukarnia we Wrocławiu, wydział filatelistyki CP), natomiast pracownicy administracji i funkcyjni nadal zachowują swoje stanowiska.
7. Dokonuje się zwolnień pracowników eksploatacji w celu uzyskania miejsc dla pracowników biurowych.
8. Wystąpiły przypadki zwolnień rażąco łamiących zasadę solidaryzmu społecznego sformułowaną w par.5/1/4 regulaminu.

§ 3

Przebieg wydarzeń potwierdza, że w Poczcie Polskiej nie przeprowadzono naprawy struktury i organizacji, tylko zastępczo podjęto działania faktycznie niszczące kulturę firmy, krzywdzące niektórych, a fatalnie oddziaływające na morale wszystkich pracowników.

Warszawa 28 kwietnia 2009 r.