Niedziela, 28 kwietnia 2024 r.

Autor: Bogumił Nowicki   Data: 2009-12-08
Komunikat
02 grudnia odbyło się posiedzenie Zarządu pocztowej „Solidarności” z Panem Ministrem Cezarym Grabarczykiem. W spotkaniu uczestniczył Pan Min. Maciej Jankowski, oraz zaproszeni przedstawiciele pracowników w Radzie Nadzorczej PP S.A.
Na wstępie potwierdziliśmy nasze stanowisko wobec założeń do prawa pocztowego wyrażone w opinii Sekretariatu Łączności NSZZ Solidarność.
Pojęcie właściciela, jest w obecnej sytuacji prawnej PP jasno wyłożone, jest to chyba jedyny sukces dokonanej komercjalizacji. Na nasz wniosek spotkanie z Ministrem – Właścicielem, dotyczyło przede wszystkim obecnej sytuacji Przedsiębiorstwa, naszym zdaniem bardzo złej.
Większość tematów przedstawionych Panu Ministrowi razem z naszymi wątpliwościami została zawarta w ostatnim komunikacie po Prezydium, zatem nie ma potrzeby powtarzania. Natomiast doszło do pogłębienia prezentacji tych problemów dzięki licznym wystąpieniom członków Komisji. Minister był wyraźnie zaniepokojony przekazanymi informacjami. Istotne jest to, że Pan Minister stwierdził, iż właściwym do wypowiedzenia się we wszystkich tych kwestiach jest Zarząd PP S.A Podobnie jak Min. Jankowski na Prezydium, Minister zwrócił nam uwagę, że przypadku podejrzeń o korupcję i powodowanie zagrożeń bezpieczeństwa narodowego rynku należy dokonywać niezwłocznych działań. .
Zebranie zostało przerwane i dalszy ciąg w składzie poszerzonym o Zarząd PP S.A. rozpocznie się 9 grudnia o 14.00.

Natomiast, zgodnie z sugestią Pana Ministra, Komisja zobowiązała przewodniczącego uchwałą, do wniesienia do CBA i ABW o podjęcie stosownych działań, wynikających z ich uprawnień, wobec zarządzających PP S.A.

Ponadto zachęcam wszystkich w Regionach "S" do zaangażowania się w akcję ogólną "S" 15 grudnia .Byłoby dobrze gdyby obok naszych flag związkowych pokazało się sporo insygniów pocztowych. Pamiętajmy o naszej sytuacji wewnętrznej i o kolejnym etapie podgryzania PP, planowanym przy prawie pocztowym.