Niedziela, 28 kwietnia 2024 r.

Autor: Bogumił Nowicki   Data: 2010-04-08
O zaufaniu i odpowiedzialności, oraz dwa cytaty
I po Świętach. Ale wolno jeszcze w Polsce poza Świętami cytować Ewangelię „Niech wasza mowa będzie: Tak, tak; nie, nie. A co nadto jest, od Złego pochodzi. (Mt 5:33-37)”.
Zarząd PP zdążył w Wielki Piątek wysłać projekt regulaminu wynagradzania, który ma zastąpić układ zbiorowy. Dzisiaj przekazał stronie związkowej informację, że termin zajęcia wspólnie uzgodnionego stanowiska przez organizacje zakładowe upływa 07 maja.

Dwa lata temu Kierownictwo Poczty Polskiej wypowiedziało się do pracowników w kwestii zaufania. Poniżej, zachowując oryginalne wytłuszczenie, przytaczam kursywą ponad połowę wystąpienia, które dotarło różnymi nośnikami do wszystkich. Dzisiaj również wszyscy powinni się zastanowić, czy wtedy ich wybór zaufania był właściwy. W referendum poparcie uczestników było 90 procentowe. Gdy ogłosiliśmy, zgodnie z Konstytucją i 2 ustawami strajk, wzięło w nim udział 10% procent z ogólnej liczby pracowników popierających wcześniej ostateczne rozwiązanie w referendum. Do tych, którzy nie dotrzymali (także sobie) słowa, szczególnie adresuję cytat ze Św. Mateusza, którym rozpocząłem.
„Obecna, już i tak bardzo trudna sytuacja naszego przedsiębiorstwa wymusza na każdym z nas zastanowienie się, co jest słuszne, a co nie; przejęcie przynajmniej części odpowiedzialności za swoje losy i losy przedsiębiorstwa, miejsca pracy. Musimy zrozumieć, że od postawy każdego z nas zależy, co stanie się z Pocztą Polską. To od naszych indywidualnych decyzji może zależeć istnienie w przyszłości naszych stanowisk pracy. Proszę, by każdy samodzielnie spróbował odpowiedzieć na poniższe pytania.
1. Czy lekarstwem na aktualne problemy Poczty Polskiej może być ogłoszony przez działaczy „Solidarności” strajk ?
2. Czy strajk poprawi zaufanie do Poczty Polskiej zarówno ze strony naszych Kluczowych Klientów, jak i całego społeczeństwa?
3. Czy strajk może zwiększyć przychody, poprawić wynik finansowy Poczty Polskiej?
4. Czy dzięki strajkowi pozyskamy nowych , liczących się klientów?
5. Czy strajk utrudni działanie konkurencji naszego przedsiębiorstwa?
6. Czy strajk poprawi nasze bezpieczeństwo zawodowe?
7. Czy strajk zmniejszy przyzwolenie ogólnospołeczne dla prywatyzacji Poczty Polskiej?
8. Czy strajk będzie argumentem przemawiającym za przedłużeniem okresu utrzymania obszaru zastrzeżonego usług wyłącznie dla Poczty Polskiej?
9. Czy ufam na tyle działaczom związkowym z „Solidarności”, że powierzyłbym im swoje bezpieczeństwo i bezpieczeństwo zakładu, w którym pracuję, na okres strajku?
10. Czy wierzę w uczciwość intencji i chęć uzyskania porozumienia ze strony działaczy „Solidarności”, którzy w Uchwale nr 8/08 z dn. 27.03.08 ustalają:
„…ogłoszenie strajku w Poczcie Polskiej od dnia 21 kwietnia 2008 roku o godzinie 6.00. Podanie terminu rozpoczęcia strajku nastąpi 14 kwietnia 2008”, a następnie w kwietniu uczestniczą w negocjacjach prowadzonych przez mediatora?
Ufam w rozsądek i instynkt samozachowawczy pocztowców. Ufam, że jeżeli po zastanowieniu odpowiedzi na powyższe pytania wypadną na „nie”, to tylko ci, którym nie zależy na istnieniu i rozwoju Poczty Polskiej przystąpią do ogłaszanego strajku.”

Jutro ciąg dalszy, co należy sądzić o regulaminie wynagradzania, o zarządzających Pocztą Polską, co powinny robić związki zawodowe i oczywiście,
o odpowiedzialności.