Piątek, 3 maja 2024 r.

Autor: Sławomir Steltmann   Data: 2012-09-18
Gorzowska pocztowa Solidarność zdobyła bunkry
45 związkowców z Organizacji Podzakładowej NSZZ "Solidarność" Pracowników Poczty Polskiej w Gorzowie Wlkjp. od piątku do niedzieli (14-16 września 2012) gościło w Ośrodku Szkoleniowo-Wypoczynkowym "Lubsol" w Lubniewicach. Pobyt rozpoczął się w piątkowy wieczór kolacją grillową i zabawą przy ognisku. W sobotę po śniadaniu uczestnicy wzięli udział w wycieczce autokarowej do Pniewa, gdzie pod opieką przewodnika zwiedzali podziemia Międzyrzeckiego Rejonu Umocnionego, największej atrakcji Ziemi Lubuskiej, jednego z najciekawszych i największych obiektów architektury militarnej Europy XX wieku.
Międzyrzecki Rejon Umocniony (Festungsfront Oder-Warthe Bogen) to potężny system poniemieckich fortyfikacji, powstały w latach 30. XX wieku na pograniczu niemiecko-polskim. Położony jest w łuku Odry i Warty oraz rozciąga na odcinku ok. 100 km. Najważniejszym elementem fortyfikacji jest system podziemnych tuneli wybudowanych w okolicach Międzyrzecza o łącznej długości przekraczającej 30 km. Podziemia stanowią element Muzeum Fortyfikacji i Nietoperzy w Pniewie, przy którym zorganizowana jest całoroczna trasa turystyczna.
Po powrocie do Lubniewic część uczestników wybrała się na spacer wokół jeziora, część na grzybobranie do pobliskich lasów, a pozostali wypoczywali przed zaplanowanym "spotkaniem integracyjnym". O godzinie 19.30 rozpoczęła się zabawa taneczna, która trwała do wczesnych godzin rannych. Niewątpliwymi atrakcjami wieczoru były tzw. "swojski stół" ze specjałami przygotowanymi przez miejscowego rzeźnika, a także degustacja "samogonu".
W niedzielne południe uczestnicy związkowej eskapady, zaopatrzeni w liczne wspomnienia i przeżycia, udali się autokarem w drogę powrotną do Gorzowa.
Organizatorem wyjazdu była Komisja Podzakładowa NSZZ "Solidarność" Pracowników Poczty Polskiej w Gorzowie Wlkp.

Przewodniczący KP
Sławomir Steltmann