Niedziela, 5 maja 2024 r.

Autor: Bogumił Nowicki   Data: 2012-10-16
Hotmoney.pl podał nieprawdziwe informacje!
We wtorek, 9 października na portalu internetowym Hotmoney.pl opublikowany został artykuł Emili Masoń "Teraz będzie się opłacało zostać listonoszem", który zawierał nieprawdziwą wypowiedź Janusza Szabowskiego - wiceprzewodniczącego Komisji Międzyzakładowej. O treści tego artykułu dość chętnie naczelnicy urzędów pocztowych informowali listonoszy w swoich placówkach.
W dniu dzisiejszym (16 października) Janusz Szabowski mailem wystosował pismo do redakcji, w którym domaga się sprostowania i wyjaśnienia okoliczności zamieszczenia nieprawdziwych informacji (treść maila zamieszczona jest poniżej). Ok godz. 16 artykuł usunięto z portalu: www.hotmoney.pl/artykul/praca-teraz-bedzie-sie-oplacalo-zostac-listonoszem-27706/0

Przewodniczący OM
Bogumił Nowicki

Szanowna Pani Redaktor.

Proszę o pilny kontakt w sprawie umieszczenia w Pani artykule:"Praca: Teraz będzie się opłacało zostać listonoszem" rzekomo mojej wypowiedzi pozytywnie odnoszącej się do nowych "wynalazków" płacowych zarządu PP S.A. Stwierdzam kategorycznie ,że przypisane mi słowa są absolutnie fałszywe. Nie przypominał sobie też żadnego kontaktu, w jakiejkolwiek formie, z Panią Redaktor, ani w ostatnim czasie, ani w możliwej dla mnie do odtworzenia przeszłości. Jestem działaczem pocztowej "Solidarności", która w ostatnich latach jest szczególnie nękana, za obronę praw i działania na rzecz poprawy sytuacji finansowej pracowników, dlatego nie mogę wykluczyć, że uległa Pani jakiej prowokacji lub manipulacji.
Proszę o niezwłoczny kontakt w celu, jak najszybszego sprostowania i naprawienia szkody, która została wyrządzona mnie, a przede wszystkim organizacji, którą reprezentuję.

Janusz Szabowski
Wiceprzewodniczący KM
NSZZ "Solidarność"
Prac. Poczty

Kolejne maile wysłane do redakcji Hotmoney.pl (donosy@hotmoney.pl):

Pani Redaktor

Uważam za skandaliczne zamieszczanie wypowiedzi osób wskazanych z imienia i nazwiska oraz posługiwanie się wizerunkiem w celu kreowania kłamliwych stwierdzeń działających na szkodę osób fizycznych jak również organizacji w tym wypadku Związku Zawodowego NSZZ Solidarność.
Mając powyższe na względzie domagam się pisemnych wyjaśnień, sprostowania i przeprosin za zamieszczony artykuł "Teraz będzie się opłacać zostać listonoszem" w trybie pilnym, który swoją zawartością godzi w dobre imię związku zawodowego Solidarność.
Mamy co prawda wolne media ale Pani przekroczyła w sposób zdecydowany granicę tej wolności nie wspominając o etyce i rzetelności dziennikarskiej.

Tym razem bez wyrazów szacunku

Witold Paluszak
Przewodniczący Organizacji Podzakładowej
NSZZ "Solidarność" Pracowników Poczty Polskiej S.A w Poznaniu
Głogowska 17
60-943 Poznań

Szanowna Pani redaktor.

Z wielkim zdziwieniem a także przykrością odebrałem Pani "artykulik" na temat listonoszy.Wygląda na to że,dała się Pani "wpuścić w maliny" i została Pani wykorzystana do niezbyt czystej gry przeciwko pracownikom Poczty Polskiej-listonoszom jak również przeciw NSZZ "Solidarność". Nie jest prawdą że proponowany przez "górę" system akordowy jest dla listonoszy korzystny.Jest to temat na dłuższą dyskusję a nie wzmianki prasowe lub wymiana maili. Mam nadzieję że zamieści Pani odpowiednie sprostowanie i przeprosi naszego kolegę którego nazwisko zostało Pani "podrzucone". Jeśli się tak nie stanie to będę musiał niestety podzielić zdanie mojego kolegi Witolda Paluszaka na temat Pani i uprawianego przez Panią dziennikarstwa(a może "dziennikarstwa").

Jeszcze z wyrazami szacunku.

Andrzej Warpas
Komisji Podzakładowej
Nr 3/1881/2947/37
NSZZ "Solidarność"
Pracowników Poczty Polskiej
z terenu Warszawy

Poniżej treść maila, którego otrzymał Janusz Szabowski po interwencji od autorki artykułu.

Witam,
informacje zawarte w tekście pochodzą z portalu bankier.pl. Bardzo
dziękuję za wiadomość i przepraszam za zaistniałą sytuację. Pana
dane personalne zostały już usunięte z serwisu.

Pozdrawiam
Emilia Masoń