Wtorek, 7 maja 2024 r.

Autor: Sławomir Steltmann   Data: 2013-02-16
Spotkanie Prezydium z Ministrem Michałem Bonim
Prezydium Komisji Międzyzakładowej NSZZ "Solidarność" po raz kolejny spotkało się z Ministrem Cyfryzacji i Administracji Michałem Bonim. W spotkaniu, które odbyło się w 13 lutego 2013 roku w siedzibie Ministerstwa uczestniczyli również Longin Komołowski oraz Dariusz Dolczewski - doradca ministra.
W pierwszej części spotkania podsumowaliśmy okres naszej współpracy pomiędzy Panem Ministrem, a naszą organizacją związkową informując, że my dotrzymywaliśmy zawartych umów i ustaleń z Panem Ministrem.

W dalszej części przekazaliśmy to, co zdaniem naszej organizacji i pracowników, dzieje się niedobrego w Poczcie Polskiej. Wydawało się nam, że Zarząd PP S.A., który pojawił się będzie Zarządem "Wielkich nadziei". Tak się jednak nie stało. Z pewnością sukcesem tego Zarządu jest wynik finansowy ale to efekt wprowadzonych, kosztem pracowników, zmian w Zakładowym Układzie Zbiorowym Pracy, oraz redukcja zatrudnienia. Faktem jest, że Zarząd nie chce słuchać związków zawodowych, ustawowej reprezentacji pracowników, wprowadził metodykę tzw. kaskad. Informacja kaskadowa, która teraz ma miejsce w firmie, działa tylko w jedną stronę i jest aparatem perswazyjnym wobec pracowników. Pracownicy oceniają te narady jako zabrany, utracony dzień pracy! Oceniamy, że spowodowały one zmarnowanie setek tysięcy godzin pracy.

Pracodawca chce wprowadzić protokół dodatkowy, dalece prawdopodobne jest, że skutkiem jego wprowadzenia będzie objęcie dużej części załogi systemem prowizyjnego wynagradzania. W sprawie protokołu dodatkowego występuje arogancja ze strony zarządu. Twierdzi on, że nie ma już o czym rozmawiać. Związkom zawodowym przedstawiane są propozycje zero-jedynkowe - albo przyjmujecie w tej formie albo nic. W naszym odczuciu ten Zarząd nie ma zdolności do prowadzenia dialogu społecznego. Pracownicy są zdezorientowani, nie wiedzą o co w firmie chodzi.

Od kilku lat odbywa się reorganizacja, która bez przerwy dotyka pracowników. W chwili obecnej wyodrębniane są placówki pocztowe, okienka i działy w celu realizacji tylko usług bankowych i ubezpieczeniowych. We wrześniu Pan Minister powiedział: "Trzeba zrównoważyć rozwój Poczty Polskiej", a co się dzieje? Liczą się tylko usługi bankowe i ubezpieczeniowe. Pracownicy eksploatacji są w zasadzie mobbingowani, by zakładali konta w Banku Pocztowym. Ta ekipa zlikwidowała kadrę kierowniczo-kontrolerską, nie prowadzi się ewidencji przesyłek rejestrowanych, centralizuje się służbę doręczeń, co się wiąże ze zwiększeniem kosztów - powód jest jeden: wyzbycie się kadry obsługującej listonoszy. W naszym przekonaniu Zarząd chce oduczyć Polaków pisania i otrzymywania listów. Teraz reorganizuje się logistykę i Centrum Usług Koncesjonowanych, który to podmiot zamierza się wydzielić z Poczty Polskiej.

W grudniu ubiegłego roku podpisaliśmy porozumienie kończące spór zbiorowy, teraz nie jest ono dotrzymywane. Pracodawca nie uruchomił na wypłatę dodatkowej premii całego funduszu wynikającego z podpisanego porozumienia. Miało być 56 mln. złotych a pracownicy otrzymali jedynie 26 mln.
Poruszone zostały również tematy związane z nowymi kontraktami menadżerskimi członków Zarządu PP S.A., rekrutacjami zewnętrznymi, wyzbywaniem się nieruchomości poprzez Polski Holding Nieruchomości, rebrandingiem, przetargami, usługą paletową oraz trwającą w nieskończoność redukcją zatrudnienia.

Minister Michał Boni stwierdził, że poprawa działania poczty powinna być znacznie większa, oraz odniósł się do przestawionych tematów:
1. Jego życzeniem jest, by wrócić do rozmów w sprawie protokołu dodatkowego i w ramach uprawnień, które posiada, postara się by tak się stało.
2. Jeżeli istnieje zjawisko niedotrzymywania zobowiązań to zbada tę tematykę.
3. Kaskada powinna działać w dwie strony.
4. Rebranding - należy to oczywiście zanalizować, ale nie jest rolą właścicielską by wchodzić w sprawy reorganizacyjne.
5. Kontrakty Zarządu - w wielu spółkach Skarbu Państwa podjęto podobne działania, na pewno do sprawdzenia jest mechanizm odprawowy, którego skala i wielkość jest do dyskusji.
6. Poczta Polska ma zachować swój charakter i usługi pocztowe powinny być osią rozwojową tej firmy i to będziemy podtrzymywali.
7. Czy ten Zarząd ma zdolność do dialogu społecznego? - być może konieczny będzie audyt w tej kwestii.
8. Skieruje zapytania do Zarządu PP S.A.:
- o uzasadnienie rebrandingu,
- o politykę wobec nieruchomości,
- o zmiany w logistyce i CUK,
- czy obecna formuła zarządzania zasobami ludzkimi spełnia swoje funkcje, czy jest blisko pracowników,
- dlaczego jest zmiana w stosunku do listopada 2012 r., dotycząca etatyzacji,
- o wyjaśnienie i uzasadnienie likwidacji kadry kierowniczo-kontrolerskiej,
- jaka jest ich realna efektywność spotkań kaskadowych,
- czy świadczenie usługi paletowej jest zgodne z obowiązującymi normami.
- jak wygląda stan kont w Banku Pocztowym posiadanych przez pracowników, czy ulega zmianom,
- o wyjaśnienie w sprawie przetargu na usługi informatyczne,
- o wyjaśnienie powodów likwidacji stacji paliw,
- jaka jest efektywność rekrutacji na stanowiska.

Na koniec spotkania Minister Cyfryzacji i Administracji Michał Boni podziękował pocztowej Solidarności za ubiegły rok, oraz stwierdził, że teraz jest czas testu działań Zarządu Spółki. Zadeklarował również swoją gotowość do kolejnych, systematycznych spotkań z Prezydium Komisji Miedzyzakładowej.

Sławomir Steltmann