Poniedziałek, 6 maja 2024 r.

Autor: Janusz Szabowski   Data: 2013-11-13
Spotkanie w sprawie struktury centrum/pionu informatyki (IT)
W ubiegłym tygodniu (6 listopada) odbyło się spotkanie przedstawicieli pracodawcy z reprezentantami zakładowych organizacji związkowych na temat nowej struktury centrum/pionu informatyki (IT) w Poczcie Polskiej S.A. Stronę zarządzającą reprezentowali przede wszystkim Pan Ireneusz Piecuch, Wiceprezes Zarządu (nadzór nad IT), Pan Janusz Podraza (były Dyrektor CIT) oraz przedstawiciele CZZL z Panem Dyrektorem Andrzejem Niteckim i Pionu Prawnego z mec. Michałem Frankiewiczem.
Przedstawicielami naszej organizacji byli: Bogumił Nowicki i Janusz Szabowski.
Prezes Ireneusz Piecuch obszernie omówił przekazaną wcześniej prezentację zmian w dotychczasowym Centrum Infrastruktury (była przesyłana do komisji podzakładowych), uzasadniając podjecie zmian organizacyjnych koniecznością unowocześnienia i usprawnienia działań wsparcia informatycznego, jako kluczowego narzędzia realizacji strategii samej poczty, jak i całej Grupy Kapitałowej Poczty Polskiej. Wskazał na wieloletnie zapóźnienia organizacyjne, kompetencyjne, technologiczne i techniczne. Podkreślił, że celem projektu jest możliwie szybkie stworzenie nowoczesnego i profesjonalnego narzędzia IT dla pierwszego (PP S.A.) i drugiego (Grupa Kapitałowa) kręgu klientów wewnętrznych oraz dla odbiorców zewnętrznych. Zaznaczył też, że nie ma koncepcji idealnych i dlatego ta, przyjęta przez Zarząd i prezentowana teraz, będzie korygowana w razie potrzeb, w toku wdrażania i funkcjonowania.

Zagadnienia, które interesowały nas, przedstawicieli "Solidarności", w części dyskusyjnej, to przede wszystkim:
- Czy nowa koncepcja organizacyjna jest oparta na jakimś modelu sprawdzonym w zagranicznej organizacji pocztowej, czy jest projektem autorskim?
- Jaka będzie przyszłość struktur terenowych, głównie WWU i DWI ?
- Jak wprowadzenie zmian będzie skutkowało na zatrudnienie w tym obszarze?
- Jakie, główne kryteria przyjęto w toku rozpoczynającej się alokacji pracowników?
- Jakich powołań już dokonano, szczególnie na stanowiska dyrektorów odpowiednich domen?

Uzyskaliśmy następujące odpowiedzi w powyższych kwestiach;
- Nowa organizacja IT nie jest modelem przyjętym, czy sprawdzonym w jakiejś organizacji pocztowej, gdyż nie znaleziono takiej, która odpowiadałaby aktualnemu punktowi wyjścia, czyli obecnemu stanowi wsparcia informatycznego w PP S.A. Jest w dużym stopniu projektem wewnętrznym (wielu współpracujących), opartym na analizach podobnych organizacji z innych obszarów np. telekomunikacyjnego, bankowego i logistycznego.
- Nie przewiduje się szczególnych zmian struktur terenowych, również w kwestii lokalizacji większości funkcji.
- Plan zatrudnienia na przyszły rok nie powinien się zwiększyć, ani ?drastycznie? zmniejszyć.
- Głównym kryterium alokacji pracowników mają być indywidualne umiejętności, z możliwym uwzględnieniem wskazywanych przez pracowników w ankietach oczekiwań.
- Dokonano pięciu powołań na stanowiska główne w nowej organizacji, dwa następne są w fazie formalnej, na jedną z domen trwa poszukiwanie kandydata. W najbliższych dniach komunikat kadrowy będzie upowszechniony na wewnętrznej stronie INTRANET.

Na zakończenie Pan Prezes Ireneusz Piecuch zadeklarował otwarcie na wszelkie uwagi praktyczne w sprawie wdrażania i funkcjonowania nowej organizacji IT w Poczcie Polskiej.

Przygotował:
Janusz Szabowski