Poniedziałek, 29 kwietnia 2024 r.

Autor: Pocztowiec   Data: 2014-02-10
DIALOG tworzony drogą dialogu
W dniu dzisiejszym (11 lutego 2014) do pracowników, za pośrednictwem lotusa, dotarła informacja od Zarządu PP SA "Kończymy pierwszy etap DIALOG-u - wyciągamy wnioski - przesuwamy harmonogram", w której między innymi czytamy:

"(...) W celu jeszcze lepszego dopasowania programu do potrzeb biznesowych naszej firmy zbieramy od uczestników I etapu oceny dodatkowe opinie i sugestie. Jasno z nich wynika, że DIALOG jest oceniany bardzo dobrze. Z jednej strony płyną pochlebne opinie wskazujące na zadowolenie z wdrożenia programu, z drugiej wskazywana jest silna potrzeba jednoczesnej oceny postaw i zachowań wg Wartości RAZEM wraz z rozliczeniem indywidualnych kart zadań. Cieszy nas fakt, że zgłaszane uwagi są konstruktywne. Zarówno w trakcie spotkań w terenie, jak i na forach związkowych bardzo mało jest komentarzy negatywnych - kilkanaście wpisów na 90 tysięcy zatrudnionych.(...)"

Odpowiedź wdzięcznego pracownika Poczty Polskiej do pracodawcy:

"Ja niżej podpisany zwracam się z uprzejmą prośbą o ograniczenie mojego wynagrodzenia o 65%, gdyż obecnie otrzymywane w zbyt dużym stopniu obciąża i tak wątłe możliwości PP. Jest to dla mnie sytuacja nie do przyjęcia, powodująca utrzymywanie się u mnie zachowań stresogennych mających negatywny wpływ na samoocenę w systemie "dialog", który to system w swojej doskonałości jest jedynym niedoścignionym wzorcem obiektywnej godnej i sprawiedliwej kary wymierzanej profesjonalnie dla mojego dobra. Błagam również o to aby w razie gdy moje prośby były nazbyt nieśmiałe o wyrażenie zgody na wymierzenie mi nagrody w postaci "kary śmierci" co będzie dla mnie zaszczytem jakiego dostąpię po tym jak przez 30 lat nie potrafiłem dostrzec swojej pazerności i przyjmowałem od firmy prezent w postaci wynagrodzenia za nic nie znaczące rzetelne wykonywanie obowiązku świadczenia pracy.

SZCZĘŚLIWY WDZIĘCZNY PRACOWNIK."