Piątek, 3 maja 2024 r.

Autor: Bogumił Nowicki   Data: 2014-05-23
Wybory do Parlamentu Europejskiego
Koleżanki i Koledzy,

dzięki naszemu Związkowi Polacy mogą korzystać z dobrodziejstwa demokracji, jakim są wolne wybory. "Solidarność" przywróciła Polskę do europejskiej tradycji demokratycznej, mającej korzenie w antyku.

2014 jest rokiem wyborów, po wakacjach wybory samorządowe, istotne dla społeczności lokalnych. Wybory w naszym Związku, kończące się jesienią wyborem nowych, krajowych władz wykonawczych "Solidarności", istotne dla związkowców. Wybory w najbliższą niedzielę, do europarlamentu.

Wydawałoby się, że ostatnie z wymienionych, a najbliższe, są najmniej istotne dla Polaków. Tak naprawdę służą przecież wyłącznie wyborowi 51 nowych, złotówkowych milionerów, którzy dorobią się na euro-wynagrodzeniach i dietach dojazdowych.

Otóż nie. Te wybory to szansa, aby każdy Polak dał wyraz swojemu zdaniu o Władzy. Tej Władzy, która wydłużyła nam pracę przed emeryturą o dwa lata. Która znowelizowała antypracowniczo Kodeks Pracy. Która osoby starsze pozbawiła środków gromadzonych w OFE. Która lekceważyła inicjatywy obywatelskie poparte milionami podpisów. Która spisała prawo pocztowe dające szansę transferowania publicznych pieniędzy, do podmiotów niewiadomej własności, a pocztowców, uczciwych podatników wszystkich danin, naraża na masowe zwolnienia.

Zachęcam wszystkich czytelników naszej strony do udziału w wyborach i głosowaniu przeciw Władzy, która jest przeciw Polakom, a także, przeciw jeszcze Polskiej, Poczcie.