Piątek, 26 kwietnia 2024 r.

Autor: Sławomir Steltmann   Data: 2015-07-07
Spotkanie Prezydium KM z Ministrem AiC
Wczoraj (6 lipca 2015 r.) przedstawiciele Prezydium KM NSZZ Solidarność Pracowników Poczty Polskiej spotkali się z Panem Andrzejem Halickim Ministrem Administracji i Cyfryzacji. W spotkaniu uczestniczyło również dwóch przedstawicieli ministerstwa, Prezes PP SA Jerzy Jóźkowiak, oraz dyrektor Jerzy Skibniewski.

Zasadniczym tematem spotkania był trwający pomiędzy naszą organizacją związkową a Zarządem PP SA spór zbiorowy o wzrost wynagrodzeń dla pracowników PP. Przedstawiliśmy Panu Ministrowi argumenty mówiące o konieczności podwyżki wynagrodzeń pracownikom naszej firmy. Zwróciliśmy również uwagę na pozorowanie ze strony Zarządu PP SA dialogu społecznego, który w naszej ocenie nie jest prowadzony w sposób właściwy. Zaapelowaliśmy do Ministra, by otworzył możliwości negocjacyjne w zakresie trwającego sporu zbiorowego. W dalszej części spotkania przedstawiliśmy nieprawidłowości wynikające ze złego zarządzania firmą oraz problemy w eksploatacji spowodowane drastycznym zmniejszeniem zatrudnienia.

W swoim wystąpieniu Minister AiC Andrzej Halicki podziękował "Solidarności" za walkę w upominaniu się o racje Poczty Polskiej SA. Zaznaczył, że jego celem jest aby PP SA stała się strategicznym partnerem dla MAiC oraz aby była nie tylko największym pracodawcą w Polsce ale i najnowocześniejszym w Europie. Dodał również, że na zliberalizowanym rynku pocztowym nie może być miejsca na patologię i anarchię. Najważniejsza jest jakość obsługi i bezpieczeństwo przesyłek. Poczta Polska w przeciwieństwie do konkurencji te warunki dzisiaj spełnia. Wyraźnie również zaznaczył, że firma swoimi sukcesami powinna się dzielić ze swoimi pracownikami. Wypowiedź ta, to dobry prognostyk, po ogłoszeniu wyników finansowych Poczty Polskiej za ubiegły rok, do zakończenia trwającego sporu zbiorowego zgodnie z oczekiwaniami pracowników.

W dalszej części swojej wypowiedzi A. Halicki wskazał, że oczekuje większej aktywności ze strony Rady Nadzorczej PP SA, powinna się znacząco poprawić współpraca pomiędzy ciałami statutowymi spółki.

Minister Halicki kończąc swoje wystąpienie zapewnił, że jest otwarty na kolejne spotkanie z przedstawicielami pocztowej Solidarności.

Na zakończenie spotkania Prezes J. Jóźkowiak przedstawił wyniki Poczty Polskiej za ubiegły rok oraz przyznał, że dodatkowe wynagrodzenia jakie pracownicy otrzymywali do tej pory, były kwotami symbolicznymi.

Ze strony NSZZ Solidarność w spotkaniu uczestniczyli: Bogumił Nowicki, Agnieszka Zumska, Dorota Dyjaczyńska, Jerzy Chrobak, Maria Stachowska, Andrzej Warpas, Marcin Soszyński, Paweł Jędrzejewski, Witold Paluszak, Sławomir Steltmann, Andrzej Piekarz, Andrzej Stępień, Wiesław Gutowski.