Piątek, 26 kwietnia 2024 r.

Autor: Jerzy Ziemski   Data: 2017-03-15
Komunikat - PPPO
Komunikat po spotkaniu Zespołu NSZZ Solidarność ds. Pracowników Ochrony.
W dniu 07.03.2017 r., w Toruniu, odbyło się spotkanie Zespołu d/s. Pracowników Ochrony. Osobą koordynującą prace Zespołu był wiceprzewodniczący KM NSZZ Solidarność Pracowników Poczty, kolega Janusz Szabowski.

Zespół pracował w składzie:
1. Mariusz Jagielicz - Przewodniczący
2. Jerzy Ziemski - Sekretarz
3. Artur Bugaj
4. Rafał Czereda
5. Mariusz Kobylak
6. Robert Kujawski
7. Regina Nowicka
8. Janusz Wiszniewski

Otwierając spotkanie, Mariusz Jagielicz, Przewodniczący Zespołu przedstawił porządek obrad, który został jednogłośnie przyjęty.
Następnie członkowie zespołu omówili, zgodnie z porządkiem spotkania, sprawy wniesione i sygnalizowane na spotkaniach z pracownikami, w szczególności:
- Wydawanie skierowań na badania okresowe dla osób, ubiegających się o wpis na listę kwalifikowanych pracowników ochrony fizycznej, oraz dla osób posiadających już taki wpis co koliduje z artykułem Art. 33a. Ustawy o Ochronie Osób i Mienia stanowiącej załącznik do obwieszczenia Marszałka Sejmu Rzeczypospolitej Polskiej z dnia 23 sierpnia 2016 r. (poz. 1432).
- Nierównego traktowania pracowników ochrony przez pracodawcę związanych z nie wystawianiem delegacji służbowych i związanym z tym brakiem zwrotów kosztów podróży pracownikom kierowanym na konwoje trwające dłużej niż 8 godz. lub do pełnienia służb stacjonarnych w miejscach pracy znacznie oddalonych od siebie, przekraczających nawet odległość 60 km.
- Negatywne dla PPO aspekty wynikające z wprowadzenia do stosowania niektórych zapisów Regulaminu organizacyjnego PPPO (Decyzja Nr 1 /2017/PPO z dnia 03.01.2017 r. Dyrektora Zarządzającego Pionem Poczta Polska Ochrona).

Członkowie zespołu podjęli decyzję o konieczności przekazania do Prezydium KM NSZZ Solidarność Pracowników Poczty szczegółowych informacji, dotyczących niektórych w/w zagadnień w celu podjęcia szerszych działań i poprosili koordynującego prace zespołu, wiceprzewodniczącego KM NSZZ Solidarność Pracowników Poczty, o umożliwienie spotkania z Dyrektorem Zarządzającym Pionem Poczta Polska Ochrona w sprawie zmiany Regulaminu organizacyjnego PPPO.

Toruń, 07.03.2017 r.
sporządził: Jerzy Ziemski